Ελάτη Τρικάλων - Ιστορία
Το μεγαλύτερο Δημοτικό Διαμέρισμα της περιοχής και έδρα του Δήμου Αιθήκων η Ελάτη (πριν το 1955 λεγόταν Τύρνα), πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία κτίσεως. Στις αρχές του αιώνα οι τρεις συνοικισμοί του χωριού - πάνω, κάτω και κολών μαχαλάς - ήταν κτισμένοι ακόμη πιο χαμηλά, προς το ποτάμι. Εκεί άλλωστε από τον περασμένο αιώνα έως τις αρχές του 20ού ,υπήρχε η εκκλησία -μοναστήρι Κοίμησης της Παναγίας Θεοτόκου.

Το 1823 το χωριό κάηκε απο τους αρβανίτες. Οι κάτοικοι της Τύρνας χωρίστηκαν σε δύο ομάδες κατευθυνόμενοι οι μεν στην Αγιά Λάρισας και οι δε προς το Μεσολόγγι.

Το χώριο ξανακτίστηκε το 1925 περίπου και καταστράφηκε το 1943. Η Ελάτη χτίστηκε σε αυτή τη θέση το 1958, μετά την απελευθέρωση που ακόμη και σήμερα αναφέρεται σαν "Σταυρός" προς τιμή του Δασκάλου του Γένους Κοσμά Αιτωλού που δίδαξε εδώ, προχωρώντας έπειτα προς τα χωριά του Ασπροποτάμου και την Βόρεια Πίνδο.

Η μοναδική υποδομή στην περιοχή μαζί με την φιλοξενία και τις πολλές επιλογές που απολαμβάνουν οι επισκέπτες έχουν δημιουργήσει στην Ελάτη Τρικάλων ένα ισχυρό τουριστικό ρεύμα που την έχει κάνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα και αγαπημένο προορισμό χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.